Կանխարգելում և բուժում տանը
Քիմիոնը (тмин обыкновенный) կամ հանրահայտ չամանը
Քիմիոնը Հին աշխարհում գոյություն ունեցող համեմունքներից մեկն է եղել: Հնէաբանները եգիպտական դամբարաններում հայտնաբերել են քիմիոնի սերմեր: Հին Հռոմում քիմիոնն օգտագործվում էր հաց թխելու ժամանակ, իսկ Հին Հնդկաստանում այն կար օճառի բաղադրության մեջ: Այս համեմունքը շատ հայտնի էր միջնադարյան Եվրոպայի խոհանոցում:
Հետազոտողների հավաստմամբ՝ քիմիոնն առաջին անգամ Անգլիա է բերել Վիկտորյա թագուհու ամուսինը` արքայազն Ալբերտը: Նեխուրազգիների ընտանիքին պատկանող այս համեմունքային դեղաբույսը հանդիպում է ինչպես բանջարանոցներում, այնպես էլ` վայրի վիճակում: Քիմիոնի երիտասարդ տերեւները պարունակում են վիտամին C եւ հանքային աղեր:
Սերմերը հարուստ են ճարպերով, սպիտակուցներով, եթերային յուղերով: Դրանք պարունակում են նաեւ դաբաղային միացություններ, ֆլավոնոիդներ: Քիմիոնը գրգռում է ախորժակը, ուժեղացնում է ստամոքսի եւ աղիների շարժողական եւ արտազատողական գործունեությունը, իջեցնում է ստամոքսի նեխման եւ խմորման երեւույթները, ուժեղացնում է կաթնագեղձերի արտազատումը, օժտված է խորխաբեր, թույլ լուծողական, հակաջղացնցումային եւ ցավազրկող ազդեցությամբ:
Քիմիոնի սերմերից թուրմ պատրաստելու համար անհրաժեշտ է 2 թեյի գդալ սերմերը փակ ամանում 250մլ եռջրի մեջ թողնել 2 ժամ, որից հետո քամել եւ օգտագործել 50մլ` օրը 3 անգամ` ուտելուց 20 րոպե առաջ` որպես աղիների լարվածությունը թուլացնող միջոց: Եփուկը պատրաստելու համար պետք է 2 ճաշի գդալ պտուղները տեղավորել էմալապատ ամանի մեջ, ավելացնել 200մլ եռջուր եւ եռացնել ջրային գոլորշու վրա եւս 15 րոպե, որից հետո սառեցնել ու քամել, հետո պահել 2 օրից ոչ ավելի՝ սառը տեղում եւ օգտագործել օրվա մեջ 2 անգամ ուտելուց հետո` կես բաժակից: Այն շատ լավ փքվածությունը հանող միջոց է:
Կարելի է քիմիոնի սերմերը դանակի ծայրով վերցնել ու խմել ջրով` օրը 3 անգամ, ուտելուց 30 րոպե առաջ` որպես ախորժակը բացող միջոց: Քիմիոն պարունակող պրեպարատներն ունեն հակաբորբոքային եւ հակաբակտերիալ նշանակություն: Այդ պրեպարատները կարելի է գործածել ստամոքսի, դաշտանային ցիկլի խանգարումների դեպքում: Քիմիոնի սերմերից ստանում են քիմիոնի յուղ, որն օգտագործում են ատամի մածուկների արտադրության մեջ: Քիմիոնի բաղադրությամբ պրեպարատներ խորհուրդ չի տրվում գործածել ալերգիկներին:
Կոսմետոլոգները խորհուրդ են տալիս քիմիոնի թուրմով լվանալ հատկապես յուղոտ մաշկը: Դրա համար պետք է 1թեյի գդալ քիմիոնը եռացնել 1 բաժակ եռջրով, թրմել 40 րոպե, քամել, իսկ դեմքը լվանալուց հետո ստացված թուրմը բամբակե տամպոնների օգնությամբ քսել դեմքին: Հեղուկը պետք է չորանա դեմքի վրա: Այս պրոցեդուրայից 30 րոպե հետո դեմքը կարելի է լվանալ:
Քիմիոնի սերմերը լայն գործածություն ունեն խոհանոցում: Դրանով համեմում են մսային կերակրատեսակներ, աղցաններ, ինչպես նաեւ օգտագործվում է հաց թխելիս:
Կաթնա-սխտորային երիտասարդացում տիբեթական ձեւով
Դրա համար անհրաժեշտ է խնամքով մաքրել ու լվանալ 350գ սխտորը, մանր կտրատել ու փայտե գդալով լավ տրորել: Ստացված զանգվածից վերցնել 200 գրամ (ցանկալի է՝ ավելի հյութալի մասից), լցնել ապակե տարայի մեջ ու վրան ավելացնել 200գ սպիրտ ու հերմետիկ փակել: Այս տարան պահել մութ ու սառը վայրում` 10 օր: Իսկ հետո ստացված զանգվածը քամել շատ խիտ թանզիֆե կտորով ու նորից թողնել 2-3 օր: Այս թուրմը պետք է խմել սառը կաթով (մեկանգամյա ընդունումը պետք է լինի 50գրամ), օրը 3 անգամ` ուտելուց 20 րոպե առաջ, հետեւյալ սխեմայով`
1-ին օր - նախաճաշին`1 կաթիլ, ճաշին` 2 կաթիլ, ընթրիքին` 3 կաթիլ
2-րդ օր - նախաճաշին`4 կաթիլ, ճաշին` 5 կաթիլ, ընթրիքին` 6 կաթիլ
3-րդ օր - նախաճաշին`7 կաթիլ, ճաշին` 8 կաթիլ, ընթրիքին` 9 կաթիլ
4-րդ օր - նախաճաշին`10 կաթիլ, ճաշին` 11 կաթիլ, ընթրիքին` 12 կաթիլ
5-րդ օր - նախաճաշին`13 կաթիլ, ճաշին` 14 կաթիլ, ընթրիքին` 15 կաթիլ
6-րդ օր - նախաճաշին`15 կաթիլ, ճաշին` 14 կաթիլ, ընթրիքին`13 կաթիլ
7-րդ օր - նախաճաշին`12 կաթիլ, ճաշին` 11 կաթիլ, ընթրիքին` 10 կաթիլ
8-րդ օր - նախաճաշին`9 կաթիլ, ճաշին` 8 կաթիլ, ընթրիքին` 7 կաթիլ
9-րդ օր - նախաճաշին`6 կաթիլ, ճաշին` 5 կաթիլ, ընթրիքին` 4 կաթիլ
10-րդ օր - նախաճաշին`3 կաթիլ, ճաշին` 2 կաթիլ, ընթրիքին` 1 կաթիլ
11-րդ օրից սկսել խմել 20 կաթիլից օրը 3 անգամ, ուտելուց առաջ, այնքան ժամանակ, մինչեւ վերջանա ձեր պատրաստած սխտորի թուրմը:
Այս պրոցեդուրան պետք չէ կրկնել, մինչեւ 5 տարի չանցնի: Այս միջոցը գործածելուց առաջ անպայման պետք է խորհրդակցել բժշկի հետ:
Մեդ-Պրակտիկ
10.07.2014
Հարգելի Erik Hakobyan, նախ հստակեցրեք Ձեր հարցը` խոսքն ի՞ նչ ալերգիայի մասին է:
erik hakobyan
05.07.2014
Կարդացեք նաև
Ճակնդեղը շատ օգտակար է առողջության համար: ladyhealth.com-ը ներկայացնում է դրա 8 օգտակար հատկությունները...
Կարող է լինել թեթև կամ ծանր ցրտահարություն:Թեթև ձևի ժամանակ սովորաբար ցրտահարվում են այտերը, քիթը, ականջները, ոտքերը, ձեռքի մատները, որոնք դառնում են սպիտակ և կորցնում են զգայունությունը:Այս դեպքում...
Լյարդը քո անձնական զտիչ օրգանն է: Այն մաքրում է արյունը վնասակար բաղադրիչներից և օգնում սննդի մարսմանը: Աշխատող լյարդն այրում է մեր մարմնի յուղը: Այն կերած սնունդը փոխակերպում է արյան համար օգտակար բաղադրիչների...
Առաջին օգնության համար անհրաժեշտ լավագույն միջոցներից մի քանիսը կարելի է հենց խոհանոցում գտնել, հաղորդում է FoxNews-ը: Ճիշտ է՝ դեղատուփի մեջ մշտապես պահվող վիրակապի եւ քսուքների կարեւորությունը կասկած չի հարուցում...
Իմունային համակարգը պաշտպանում է մեր օրգանիզմը հիվանդություններ հարուցող տարրերից եւ մանրէներից, ուստի կարեւոր է, որ այն հնարավորինս բարձր արդյունավետությամբ աշխատի...
Պատկերացրեք, որ դուք վերադառնում եք աշխատանքից (հատկապես, եթե դուք գտնվում եք մետրոյում), իսկ Ձեր առջեւ նստած մարդը, ով մի ձեռքով խաղում է հեռախոսով...
Բնածին հիպոթիրեոզի դեպքում նկատվում է վահանագեղձում գոյացող հորմոնների` թիրոքսին և տրիյոդթիրոնին հորմոնների, մասնակի կամ բացարձակ անբավարարություն...
Գրեթե բոլորը գիտեն օփիոիդային ցավազրկողների մասին, որոնք կարող են մարդու մոտ կախվածություն առաջացնել, իսկ նման դեղամիջոցների չարաշահումները կարող են անգամ մահվան ելքով ավարտվել...
Պատկերացրեք, որ դուք վերադառնում եք աշխատանքից (հատկապես, եթե դուք գտնվում եք մետրոյում), իսկ Ձեր առջեւ նստած մարդը, ով մի ձեռքով խաղում է հեռախոսով, իսկ մյուսով բռնել է տաք սուրճ...
Ջրաթուրմերը և եփուկները պատրաստվում են երկու եղանակով` տաք և սառը: Տաքացման եղանակով պատրաստելու դեպքում հումքը պետք է տեղավորել հախճապակյա կամ էմալապատ կաթսայի մեջ, ավելացնել...
Ձմռանը գերադասելի է խմել սև, այլ ոչ թե կանաչ (ամառային) թեյ։ Իսկ սև թեյին ավելացրած համեմունքները պաշտպանում են մրսածությունից, ունեն առույգացնող, թարմացնող հատկություն...
Գուցե շատերը մտածեն, որ այն միայն ծարավը հագեցնելու ու կերակուր պատրաստելու համար է:
Մարդու օրգանիզմը բազմադարյան էվոլյուցիայի պատմության ընթացքում հարմարվել է ծարավը...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն